Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Bezoek gekoppeld aan talentdocent beeldende vormgeving

Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Voorafgaand aan het bezoek krijgen de leerlingen onder begeleiding van een talentdocent beeldende vormgeving 6 lessen.

Tijdens die lessen leren zij technieken die geïnspireerd zijn op de technieken die gebruikt zijn bij het maken van de muurschilderingen in de Fluweelengrot. Het materiaal dat wordt gebruikt is geen houtskool op mergel, maar pastelkrijt op XPS. Deze kunstwerken worden tentoongesteld in een atelier in de Fluweelengrot.   

Tijdens de rondleiding leren de leerlingen meer over het ontstaan van mergel, het ontstaan van het gangenstelsel, de muurschilderingen en de technieken die hiervoor zijn gebruikt. Ook wordt verteld over het schuilen in de grotten tijdens WOII en krijgen ze een ruimte te zien waar een oud- gids als kind met zijn familie die bewuste zes dagen en nachten heeft “gewoond/geschuild”. 

Voorafgaand aan het bezoek zien de leerlingen een filmpje hoe deze man verteld over de oorlog en die angstige tijd in de grot. Op het eind van de rondleiding komen de leerlingen uit bij ‘hun’ atelier. Een nis in de grot waar hun eigen kunstwerken tentoongesteld worden. Dit ‘atelier’ staat gedurende een bepaalde tijd open voor bezoek van buiten.

Vraag naar de mogelijkheden:

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!