Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Stichting Kasteel van Valkenburg

100 jarig bestaan in 2024
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Sinds 1924

Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden.

100 jaar Stichting Kasteel van Valkenburg

Op 9 januari 2024 vieren we met trots een mijlpaal: de Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat maar liefst 100 jaar!

Sinds de oprichting in 1924 heeft onze stichting zich toegewijd aan het beheer en behoud van de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg.

Doel en missie
Ons doel is helder – deze twee unieke historische monumenten bewaren als levendig en toegankelijk erfgoed. De missie? De rijke geschiedenis delen met een breed publiek en ervoor zorgen dat deze prachtige plek een inspirerende rol blijft spelen in de lokale gemeenschap.

Feestjaar

We zijn verheugd om aan te kondigen dat 2024 een feestelijk jaar wordt waarin we ons eeuwfeest vieren. Houd onze social media in de gaten voor aankondigingen.

We kijken er naar uit om samen met jullie dit bijzondere jubileum te vieren en de geschiedenis van het Kasteel van Valkenburg te laten stralen!

Eeuwenoude Mergel

Het veilig en toegankelijk houden van deze twee unieke en historische monumenten is geen eenvoudige taak, enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen.

Bezoek zelf onze locaties

Beide locaties zijn bij voorkeur als combinatie, maar ook los van elkaar, het hele jaar te bezoeken.

Sinds 28 september 2017 heeft Stichting Kasteel van Valkenburg officieel de status van museum gekregen door registratie in het Museumregister.

De locaties worden aan derden verhuurd voor groepsactiviteiten, zoals sportieve en ludieke activiteiten. Bij de entree van de Kasteelruïne bevindt zich een moderne horecagelegenheid met vergaderfaciliteiten. Tenslotte vinden geregeld opnames plaats voor televisieprogramma’s, door Nederlandse, Duitse, Franse, Belgische en Engelse televisiestations. De winsten van alle activiteiten komen geheel ten goede aan de instandhouding van dit culturele erfgoed.

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!