Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

De Stichting Kasteel van Valkenburg

Ons team. Onze organisatie. Onze geschiedenis.
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Voor het nageslacht

Stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden.

Een geschiedenis van
mergel en macht

Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kun je ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. De vluchtgangen leiden naar de Fluweelengrot!

Organisatie

Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.
"Prachtig! Kasteelruïne is erg mooi om omheen en doorheen te lopen. De grot is gewoonweg fantastisch! Wat een bijzondere ervaring. Mede dankzij onze geweldige gids die ons echt betrok in haar verhaal."
Review van Tripadvisor

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!