Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Fluweelengrot

Bezoek een van de oudste
grotten van Zuid-Limburg
Een van de oudste gangenstelsels van Zuid-Limburg: De Fluweelengrot

Grillige gangen onder Valkenburg

Nauw verbonden met de rijke historie van Kasteel Valkenburg is de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de Kasteelruïne. De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat je leiden door een gids die je meeneemt in de geschiedenis van deze donkere gangen.
De grot is gesloten:
van 9 tot en met 13 januari 2023
en gesloten
op 25 december, 1 januari en van 9 tot en met 13 januari 2023.

Tijdens de Kerstmarkt Fluweelengrot zijn er geen reguliere rondleidingen in de Fluweelengrot.

 

Labyrint door mergelwinning

Mergel werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de grot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint. Een mergelgrot van  oude en grillige gangen.

Vluchtgangen

De ‘geheime vluchtgangen’, die pas in 1937 herontdekt zijn, maakten het ridders en hun krijgsknechten mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. Zo vertelt een van de legendes over Brabanders, die maar niet snapten waarom er op het kasteel nog steeds gefeest werd na een lange periode van belegering. Zij wisten niet dat de troepen via de vluchtgangen bevoorraad werden vanuit Brabant, waar de belegeraars bij terugkomst ontdekten dat hun landerijen geplunderd waren!

Waar moet ik op letten?
Beleef de rijke geschiedenis van de Kasteelruine en de Fluweelengrot in Valkenburg

Geheimen

De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw).

In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.

Lekker koel in de zomer en heerlijk warm in de winter. In de Fluweelengrot is het namelijk permanent 12 graden. Houd hier rekening mee qua kleding.

Bekijk de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot en de entreeprijzen van de Kasteelruïne en Fluweelengrot.

Ben je (ook) nieuwsgierig geworden naar de mooi bewaard gebleven geheimen onder de grond?

Onze gidsen staan voor
je klaar!

De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat je leiden door een gids die je meeneemt in de donkere geschiedenis van deze gangen.

Foto van de kasteelruine in Valkenburg
Kasteelruïne
Beleef de Middeleeuwen in de Kasteelruine in Valkenburg

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

Betreedt de kasteelruine in Valkenburg
Rooftopbar Tash
Prachtig uitzicht over Valkenburg bij de Haselderhof

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!