Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Fluweelengrot Valkenburg

Bezoek een van de oudste &
mooiste grotten van Limburg
Een van de oudste gangenstelsels van Zuid-Limburg: De Fluweelengrot

De enige Grot in Valkenburg verbonden met de Kasteelruïne

De Fluweelengrot Valkenburg, de welbekende grot in Valkenburg, is één van de oudste grotten in Limburg. In deze mergelgrot in Valkenburg ontdek je eeuwenoude verhalen, tekeningen en prachtige beeldhouwwerken in de mergelwand. De prachtige Valkenburgse grot staat in directe verbinding met de Kasteelruïne Valkenburg via middeleeuwse vluchtgangen.

De geschiedenis van de Fluweelengrot is nauw verbonden met de rijke historie van Kasteel Valkenburg.  De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat je leiden door een gids die je meeneemt in de geschiedenis van deze indrukwekkende grot in Limburg. Een bezoek aan deze mergelgrot is geschikt voor jong en oud.

Prachtige Mergelgrot Limburg

Mergel in Valkenburg werd door zogenaamde ‘blokbrekers’ gedolven uit de mergelgrot, om te gebruiken als bouwsteen voor de bouw van onder andere het Kasteel van Valkenburg. Het resultaat van deze mergelwinning is een uitgebreid labyrint. Een historische grot in Valkenburg van oude en grillige grotgangen.

De Fluweelengrot is een van de oudste & volgens velen een van de mooiste grotten in Limburg. Het is dé grot onder de Kasteelruïne.

Virtuele Tour kapel Fluweelengrot

Bekijk hieronder alvast een voorproefje van de historische Fluweelengrot. Wandel virtueel door de 18e eeuwse schuilkapel. Je ziet het altaar, de doopkapel, de prachtige tekeningen op de mergelwanden. De grot ademt een en al historie. Een bezoek aan deze unieke grot voert je eeuwen terug in de tijd.

Uniek combi: grot & Kasteelruïne Valkenburg

De Fluweelengrot is de enige grot in Valkenburg die verbonden is met Kasteel van Valkenburg via geheime vluchtgangen. Deze gangen van het Kasteel van Valkenburg zijn pas in 1937 herontdekt. De gangen maakten het ridders mogelijk het belegerde kasteel ongezien te ontvluchten en de vijand in de rug aan te vallen of stiekem bevoorrading te halen. Zo vertelt een van de legendes over Brabanders, die maar niet snapten waarom er op het kasteel nog steeds gefeest werd na een lange periode van belegering. 

De vluchtgangen van het kasteel zijn verbonden met de Fluweelengrot Valkenburg. Vanuit deze mergelgrot kom je na de rondleiding uit op de Kasteelruïne. Een unieke historische dubbelattractie.

Extra leuk: ontvangt een GRATIS Kasteelruïne speurtocht bij het online boeken van een combiticket Kasteelruïne en Fluweelengrot. De speurtocht kun je zonder kosten toevoegen aan je bestelling tijdens het bestelproces. De speurtocht krijg je uitgereikt tijdens je bezoek.

 

Weetjes over de Grotten van Valkenburg

De Fluweelengrot is een mergelgrot. De mergelgrotten in Valkenburg zijn ondergrondse kalksteengroeven. Vandaag de dag zijn de mergelgrotten in Valkenburg een populaire toeristische attractie. De gangen zijn al vaak eeuwenoud en deze grotten zijn ontstaan doordat er eeuwenlang mergelsteen werd gewonnen als bouwsteen. Tegenwoordig bezoek je de mergelgrotten met een gids. Zo ook in de Fluweelngrot. Dit zorgt voor een bijzondere ervaring. De gids vertelt je de verhalen over de historie van Valkenburg, het onstaan van de grotten, legendes over de bewoners van het kasteel en je ziet onder meer tekeningen en beeldhouwerken onder de grond.

In de grotten van Valkenburg heerst een constante temperatuur van ongeveer 12 graden celsius. Dat is dus lekker koel aan in de zomer en warm in de winter. Prettig om een vestje of trui mee te nemen wanneer je in het voorjaar of in de zomer de grotten in Valkenburg bezoekt.

De grotten van Valkenburg zijn door de mens gegraven. Dat komt door de winning van mergelsteen. Gedurende vele honderden jaren werd deze mergelsteen op grote schaal gewonnen en gebruikt als bouwsteen voor de bouw van kerken, huizen en kastelen – waaronder het Kasteel van Valkenburg. Door deze mergelwinning is na al die jaren een uitgebreid ondergronds labyrint van gangen ontstaan. Eigenlijk is het geen grotten in Valkenburg maar groeves. Het verschil is dat grotten natuurlijk zijn ontstaan en groeves door de mens gegraven zijn. De Fluweelengrot is dus eigenlijk een mergelgroeve.
Waarom zeggen we dan toch grot? Dat komt omdat groeves in de volksmond grotten genoemd worden.

Valkenburgse grot vol geheimen

De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw).

In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de mergelgrot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.

De grot ligt onder de Kasteelruïne. Tip: koop een voordelig combikaartje voor deze historische attracties. Heb je een Museumkaart? Die is geldig en biedt gratis entree.

 

Grot Valkenburg bezoeken

Jaarlijks bezoeken tienduizenden gasten de Fluweelengrot en voor velen is dit de mooiste grot van Valkenburg. Ze roemen de prachtige wandschilderingen, de mergelsculpturen of de historie – zoals de verbinding met de vluchtgangen naar het kasteel van Valkenburg.

Ben je (ook) nieuwsgierig geworden naar de mooi bewaard gebleven geheimen onder de grond ?

De grotten van Valkenburg, oftewel de Valkenburgse mergelgrotten, zijn een populaire toeristische attractie in Limburg. Als je Valkenburg bezoekt merk je dat je er verschillende grotten kan bezoeken. Dat is misschien lastig kiezen. Elke grot heeft namelijk zijn eigen kenmerken. Wat je wel of niet mooi vindt hangt uiteraard of van je van persoonlijke voorkeur. Wat we wel kunnen aangeven is dat de Fluweelengrot een van de meest bezochte en gewaardeerde grotten in Valkenburg is.
De Fluweelengrot staat bekend om het indrukwekkende ondergrondse gangenstelsel, de historische muurschilderingen en een prachtige kapel die dateert uit de 18e eeuw. De grot  heeft een interessante geschiedenis, aangezien de ondergrondse gangen onder meer dienden als schuilplaats tijdens WOII.

Veel mensen vinden de Fluweelengrot de leukste grot in Valkenburg. De Fluweelengrot heeft grille gangen die de grot een romantisch karakter geven. Deze Valkenburgse grot heeft een unieke ambiance en een bezoek wordt vaak zeer gewaardeerd door bezoekers. In de grot vertelt de gids de over het ontstaan van de mergelgrot en hoor je de legendes en verhalen over de geschiedenis van Valkenburg, de grotten en het kasteel van Valkenburg.

Verder zie je beeldhouwwerken uitgehakt in de mergelsteen, prachtige houtskooltekeningen en een kapel uit de 18e eeuw. De Fluweelengrot is bovendien de enige grot in Nederland met  middeleeuwse vluchtgangen. Als bezoeker loop je met de gids door deze eeuwenoude vlucht- en aanvalsgangen. De gangen komen uit op de Kasteelruïne van Valkenburg. Met de combikaart mag je ook dit voormalige Kasteel van Valkenburg bezoeken. Ook dit bezoek is een belevenis voor jong en oud. Extra leuk is dat je op de Kasteelruïne een leuke speurtocht kunt doen met de kinderen. Wat voor jou de leukste grot in Valkenburg is, is uiteraard ook afhankelijk van jouw persoonlijke interesses.

Tips bezoek Fluweelen grot Valkenburg
Beleef de rijke geschiedenis van de Kasteelruine en de Fluweelengrot in Valkenburg

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam van de Fluweelengrot. Een eerste mogelijke verklaring is de naam van een vroegere eigenaar van de grot: de heer Flouin. De naam is dan een verbastering van zijn achternaam: “de Grot van Flouin”.
Een tweede verklaring kan zijn dat de Fluweelengrot is vernoemd naar de steenmarter. Een steenmarter heet namelijk in het Valkenburgs dialect: Fluwientje. Het beestje heeft een hele zachte – fluweelzachte – pels.
Een derde uitleg is een verwijzing naar de zachte mergelsteen – want de Fluweelengrot is een mergelgrot. De grot is gevormd door het uithakken van mergel, een zachte kalksteen. De wanden van de grot hebben een gladde “fluweelachtige” textuur, vandaar de naam “Fluweelengrot”.

De rondleiding door de Fluweelengrot duurt 50 tot 60 minuten. Je loopt samen met de gids op een rustig wandeltempo door de grot. Onderweg wordt regelmatig gestopt en vertelt de gids over het ontstaan van de grot en de vele bezienswaardigheden. De rondleiding komt uit op de middeleeuwse Kasteelruïne Valkenburg. Deze historische attractie in Valkenburg kun je vervolgens op eigen gelegenheid bezoeken.

Onze gidsen staan voor
je klaar!

De Fluweelengrot is vermoedelijk in de 11de of 12de eeuw ontstaan. Laat je leiden door een gids die je meeneemt in de donkere geschiedenis van deze onderaardse gangen.

Foto van de kasteelruine in Valkenburg
Kasteelruïne
Beleef de Middeleeuwen in de Kasteelruine in Valkenburg

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

Betreedt de kasteelruine in Valkenburg
Rooftopbar Tash
Prachtig uitzicht over Valkenburg bij de Haselderhof

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!