Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Pers

Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Media

De Kasteelruïne en Fluweelengrot zijn een van de populairste dagattracties van Zuid-Limburg. Het kasteel van Valkenburg is een van de meest interessante archeologische sites in Zuid-Limburg. De restanten van het eens zo machtige kasteel torenen nog steeds hoog boven de valkenstad met een grandeur van reeds lang vervlogen tijden en trekt het hele jaar rond veel bezoekers.

Algemene informatie

De Fluweelengrot is ontstaan door mergelwinning. Als gevolg van het werk van de blokbrekers ontstond er langs de Daalhemerweg een uitgebreid labyrint van oude en grillige gangen, waar in de loop der eeuwen schilderingen en beelden zijn aangebracht.

De grot staat in onmiddellijk verband met de historie van het middeleeuwse Valkenburg en die van het kasteel in het bijzonder. Oude en jonge gangen hebben elkaar op verschillende hoogten gekruist; instortingen hebben nieuwe verbindingen tot stand gebracht. Na zoveel eeuwen zijn de vluchtgangen van de ridders van het kasteel toegankelijk. Een wandeling door de gangen roept de riddertijd in onze geest op: de tijd toen de kasteelheren hier een geheime uitweg zochten. In 1937 werden de vluchtgangen blootgelegd. Ook in later perioden heeft de grot nog historie geschreven.

Organisatie

De stichting Kasteel van Valkenburg bestaat sinds 1924 en heeft als oogmerk de Fluweelengrot en de Kasteelruïne van Valkenburg voor het nageslacht te behouden in de staat waarin het nu verkeert en beide monumenten veilig en toegankelijk te houden.

Een niet eenvoudige taak, enerzijds omdat het voormalige Kasteel van Valkenburg is opgetrokken uit mergel, wat restauratiewerken haast onbetaalbaar maakt. Anderzijds omdat de Fluweelengrot veel onderhoud vergt om de veiligheid te waarborgen. Beide locaties zijn het hele jaar te bezoeken.

Perskit

Met regelmaat komen de Kasteelruïne en Fluweelengrot van Valkenburg in de publiciteit. Het materiaal op deze pagina kan gedownload worden voor gebruik bij artikelen over de Stichting Kasteel van Valkenburg.

Ben je als vertegenwoordiger van de media op zoek naar aanvullende informatie, specifiek beeldmateriaal of wil je graag een bezoek brengen aan de Kasteelruïne en Fluweelengrot? Neem dan contact op met onze afdeling Marketing & Communicatie. Dit kan door een e-mail te sturen naar a.vankan@kasteelvalkenburg.nl.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!