Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Kasteelruïne

Nederlands enige hoogteburcht
Beleef de Middeleeuwen in de Kasteelruine in Valkenburg

Terug naar de Middeleeuwen

De rijke Middeleeuwen worden weer werkelijkheid bij een bezoek aan de Kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw! Hoog torenen de resten van het eens zo imposante kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit.

De Kasteelruïne is op eigen gelegenheid te bezoeken. Installeer vooraf de Augmented Reality App en zie het kasteel herrijzen tijdens je bezoek.

Vertrekken van het kasteel

Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel van Valkenburg kun je ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. 

Extra leuk: wanneer je online je ticket koop voor de Kasteelruïne krijg je een gratis speurtocht met vragen voor jong & oud. Volg de speurtocht en maak een reis door het verleden van het kasteel!

Tip: De Kasteelruïne staat – via middeleeuwse vluchtgangen – in verbinding met de Fluweelengrot Valkenburg. Een van de oudste en mooiste grotten Met een voordelige combikaart bezoek je ze allebei.

Ridders en Kasteel van Valkenburg

Beleef de roerige geschiedenis van de diverse belegeringen, verwoestingen en heerschappijen van ridders als ‘Walram de Rosse’, ‘Gosewijn’, en de hertogen van Brabant. Met uiteindelijk de definitieve verwoesting op 10 december 1672 in opdracht van Stadhouder Willem III. Sinds die dag herinneren de resten van de Kasteelruïne aan deze trotse vesting op een dominante plek in het Geuldal.

Voorproefje: 360° Tour middeleeuwse kapel & Ridderzaal

Tips Kasteel van Valkenburg bezoeken

Ontdek Nederlands
enige hoogteburcht

Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit.

Fluweelengrot
Een van de oudste gangenstelsels van Zuid-Limburg: De Fluweelengrot

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Betreedt de kasteelruine in Valkenburg
Rooftopbar Tash
Prachtig uitzicht over Valkenburg bij de Haselderhof

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de ruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!