Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Nieuwe themarondleiding

In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken.

9 maart 2020

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven gedurende die dagen circa 600 Valkenburgers. Tevens heeft de Fluweelengrot gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot. De toenmalige gids Wiel van Acker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt.

Rondleidingen en entree
In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema. Op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019 en op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding verzorgd om 13:30 uur.

De prijs voor volwassenen (vanaf 12 jaar) is € 9,50, voor kinderen (4 t/m 11 jaar) € 7,50 en museumkaarthouders mogen gratis deelnemen. Neem contact op met onze receptie voor de mogelijkheden en tarieven voor groepen op reservering.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!