Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Uitkomsten onderzoek naar graf op de Kasteelruïne

9 mei 2022

Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 is het graf van een onbekende op de Kasteelruïne onderzocht en geopend. Het skelet is uit het graf gehaald en vervolgens aan verschillende onderzoeken onderworpen. Door onderzoek is meer informatie verkregen over de persoon achter het skelet.

Onderzoek skelet

Isotopen-, historisch en fysisch antropologisch onderzoek heeft plaatsgevonden op het skelet. Tevens is een 14C-datering (koolstofdatering) uitgevoerd op een rib. Door deze onderzoeken is meer informatie verkregen over de persoon. Het skelet is van een man van ongeveer 35 jaar oud. Hij heeft de eerste 16 jaar van zijn leven in vulkanisch rijk gebied geleefd. De man is lang van postuur en hij was een ruiter. Dit laatste is af te leiden uit de bouw van zijn heup. Hij was een welgestelde man, omdat hij gezonde voeding tot zijn beschikking had.

Onderzoek graf

Een graf vertelt vaak meer over de omstandigheden waarin een persoon begraven is. Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2021 is het graf en een groot gebied eromheen gescand met speciale meetapparatuur in het kader van geofysisch onderzoek. Naar aanleiding van deze scan en eerdere historische informatie bestaat het vermoeden van meerdere graven op de Kasteelruïne. Binnenkort moet een uitgebreide scan van het gehele kasteelterrein meer duidelijkheid verschaffen of en in welke mate er een relatie is met het eerste graf.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!