Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Erop uit in Valkenburg

Historische attracties in Valkenburg
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Ga terug in de tijd in eigen land. In Valkenburg aan de Geul, Zuid-Limburg ontdek jij samen met je vrienden en familie grotten, muurschilderingen en kastelen. Hier in Valkenburg waan je je een echte prins of prinses. Bovendien bevindt al dit historisch moois zich te midden van een prachtig landschap.  Ontdek de mooiste gemeente van Zuid-Limburg: Valkenburg aan de Geul!

Valkenburg bezoeken

Valkenburg aan de Geul ligt in de provincie Zuid-Limburg. Het is een kleine gemeente die internationale toeristen trekt dankzij haar historische attracties en indrukwekkende natuur. Zo stroomt het riviertje de Geul door het met stadsmuren omringde Valkenburg.

Je kunt Valkenburg gemakkelijk bereiken met de wagen of het openbaar vervoer. Deze Zuid-Limburgse gemeente bezoeken met de trein is zeker een aanrader aangezien het een van de oudste stations van Nederland heeft. Valkenburg kent nog meer bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Denk aan de grotten met schilderingen uit de Romeinse tijd, het Museum Valkenburg, het sprookjesbos, de Fluweelengrot en een heuse hoogteburcht. Een bezoek aan deze prachtige gemeente zal je niet snel vergeten.  We vertellen je meer over twee unieke historische attracties in het toeristische Valkenburg aan de Geul.

Kasteelruïne Valkenburg

De Kasteelruïne  van Valkenburg aan de Geul is de enige hoogteburcht van Nederland. Een hoogteburcht is een kasteel of burcht die gebouwd is op een natuurlijke hoogte. Dat kan een heuvel of berg zijn. Hoogteburchten hebben heel wat voordelen. Zo is de burcht van een verre afstand zichtbaar maar ook vanuit de burcht of het kasteel heb je een ver zicht van 360 graden. Dat hielp middeleeuwse ridders om vijanden tijdig te spotten.

De Zuid-Limburgse Kasteelruïne is zoals de naam het zelf zegt, een ruïne uit de 11de eeuw van een enorm kasteel. Doorheen de eeuwen woonden er verschillende jonkvrouwen en ridders in het kasteel. Je kan ontdekken hoe zij leefden door de verschillende zalen van het gebouw te bezoeken. Je loopt door de ridderzaal, artilleriekamer en de kapel. Voor een dag ben jij de ridder of jonkvrouw van het kasteel. 
Tip voor je bezoek. Download nu alvast de gratis app van het Kasteel van Valkenburg. Dat maakt je bezoek extra interessant en je kunt er al voorpret mee beleven.

Volgens heel wat bezoekers geldt het volgende: “Je hebt Valkenburg niet echt bezocht als je de Kasteelruïne niet hebt bezocht.” Plan je bezoek vandaag nog en leef je in in het leven van middeleeuwse adel.

Fluweelengrot Valkenburg

De Kasteelruïne is verbonden met de Fluweelengrot Valkenburg. Dat is de historische grot die onder de ruïne ligt. Dit gangenstelsel is een echt labyrint. De gangen dienden deels als ontsnappingsroutes voor de kasteelbewoners. Deze grotten hebben echter nog meer geheimen voor jong en oud. Zo vind je er prachtige muurschilderingen, vreemde sculpturen maar ook een mooie kapel die in de 18de eeuw toegevoegd werd aan deze ondergrondse wereld.

De Fluweelengrot is een van de oudste en mooiste grotten van Nederland. Het gangstelsel werd pas in 1937 ontdekt maar dateert net zoals het kasteel van de 11de eeuw. Een gids leidt je rond in de gangen zodat je zeker niet verloren loopt en net als de ridders en prinsessen uit de middeleeuwen kan ontsnappen aan de vijand.

Wist je dat het in de grot altijd 12 graden Celsius is? Dat komt omdat de grot onder de Zuid-Limburgse grond ligt. Het is dus het hele jaar rond lekker koel.

Jouw bezoek aan Valkenburg, Zuid - Limburg
Beleef de rijke geschiedenis van de Kasteelruine en de Fluweelengrot in Valkenburg

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!