Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Vervolg: Onderzoek naar graf op Kasteelruïne

1 juni 2021

Onderzoek naar graf op de Kasteelruïne
In 1925 is bij restauratiewerkzaamheden op de Kasteelruïne een menselijk skelet gevonden door architect W. Sprenger. Het skelet is vervolgens met betonnen wanden en een betonnen dekplaat afgedekt.

Bij het graf is een hardstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925. Deze steen heeft jarenlang verscholen gestaan in een heg en is in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt.
Onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft uitgewezen dat het om een ruim 400 jaar oud skelet gaat van het mannelijk geslacht.

Als beheerder en beschermer van de kasteelruïne in Valkenburg heeft Stichting Kasteel van Valkenburg opdracht gegeven aan archeologisch onderzoeksbureau RAAP om antwoorden te vinden op alle open vragen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere Isotopen- en DNA onderzoek. Archeologisch, geofysisch en fysisch antropologisch onderzoek moeten uitwijzen onder welke omstandigheden deze persoon gestorven en begraven is.

Nationale Archeologiedagen
Tijdens het onderzoek van 14 juni 2021 tot en met 20 juni 2021 is het mogelijk het graf te bezichtigen en het onderzoek live te volgen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni zijn archeologen en de fysisch antropologe, tijdens de reguliere openingstijden, aanwezig voor de werkzaamheden, maar ook om bezoekers meer informatie te geven over het onderzoek.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!