Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Dag van het Kasteel 2022

"Een ramp is van alle tijden".
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Rampjaar 1672

Dag van het Kasteel 2022 staat in het teken van het Rampjaar 1672, komend jaar 350 jaar geleden. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de jubileumactiviteiten die in 2022 op het programma staan. Ook kijken we naar de actualiteit. De Corona “rampjaren” zijn nog niet voorbij: zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel? Een kenmerk is dat iedere tijdgenoot zich direct in het woord herkent. In de loop der eeuwen zijn er rampen genoeg geweest op kastelen en buitenplaatsen om over te vertellen. Een ramp is van alle tijden, is het thema van de volgende Dag van het Kasteel.

Op maandag 6 juni 2022 wordt, ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en 14.00 uur een speciale themarondleiding over de Kasteelruïne gegeven.

 

 

Kasteelruïne Valkenburg

350 jaar verwoesting Kasteel Valkenburg

In 2022 is het 350 jaar geleden dat de verwoesting van het Kasteel van Valkenburg plaatsvond in het rampjaar 1672. Op 10 december van dat jaar vond de verwoesting plaats van het Kasteel van Valkenburg.

Maar over die laatste paar dagen, de vooravonden waarin werd besloten om tot vernietiging over te gaan, wat weten we daar nou precies van?

Lees hierover meer in het essay over de verwoesting van het Kasteel van Valkenburg.

Kasteelruïne tijdens de bevrijding

Bij de bevrijding van Valkenburg deed de ruïne van het oude kasteel, na bijna 300 jaar, opnieuw dienst en bleek haar vroegere doel, als strategische hoogteburcht, wederom nut te hebben. Lees hierover meer in het essay over de rol van de ruïne tijdens de bevrijding.

Onze gidsen staan voor je klaar!

Laat je door de gids leiden door één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg.

Kerstmarkt Valkenburg 2021

Ruïne speurtocht

Roofvogelshow

Nationale Archeologiedagen

Themarondleiding Oorlogsgeheimen

Vorige
Volgende

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!