Dag van het Kasteel

"Wat? Water!"
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Elke locatie heeft zijn eigen verleden

Het thema van Dag van het Kasteel 2021 is Wat? Water!”. Elke locatie heeft zijn eigen verleden, met eigen verhalen en eigen hoofdrolspelers. Op Dag van het Kasteel 2021 brengt de Nederlandse Kastelenstichting samen met Nederlandse kastelen en buitenplaatsen deze verhalen tot leven.

Kasteelruïne tijdens de bevrijding

Bij de bevrijding van Valkenburg deed de ruïne van het oude kasteel, na bijna 300 jaar, opnieuw dienst en bleek haar vroegere doel, als strategische hoogteburcht, wederom nut te hebben. Lees hierover meer in het essay over de rol van de ruïne tijdens de bevrijding.

Onze gidsen staan voor je klaar!

Laat je door de gids leiden door één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg.

Kerstmarkt

Ruïne speurtocht

Roofvogelshow

Nationale Archeologiedagen

Themarondleiding Oorlogsgeheimen

Vorige
Volgende

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!