Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Nationale Archeologiedagen

18, 19 en 20 juni 2021
Kasteelruine en Fluweelengrot in Valkenburg

Onderzoek 400 jaar oud skelet

In 1925 is bij restauratiewerkzaamheden op de Kasteelruïne een menselijk skelet gevonden door architect W. Sprenger. Het skelet is vervolgens met betonnen wanden en een betonnen dekplaat afgedekt.

Bij het graf is een hardstenen kolom geplaatst met de tekst: Graf van een onbekende, ontdekt en hersteld in 1925. Deze steen heeft jarenlang verscholen gestaan in een heg en is in 2014, evenals de grafkelder, herontdekt. Onderzoek door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft uitgewezen dat het om een ruim 400 jaar oud skelet gaat van het mannelijk geslacht.

Als beheerder en beschermer van de kasteelruïne in Valkenburg heeft Stichting Kasteel van Valkenburg opdracht gegeven aan archeologisch onderzoeksbureau RAAP om antwoorden te gaan vinden op alle open vragen. Hierbij zal er gebruik worden gemaakt van onder andere Isotopen- en DNA onderzoek. Archeologisch, geofysisch en fysisch antropologisch onderzoek moeten uitwijzen onder welke omstandigheden deze persoon gestorven en begraven is.

Volg het onderzoek tijdens de Nationale Archeologiedagen

Tijdens het onderzoek van 14 juni 2021 tot en met 20 juni 2021 is het mogelijk het graf te bezichtigen en het onderzoek live te volgen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni zijn archeologen en de fysisch antropologe, tijdens de reguliere openingstijden, aanwezig voor de werkzaamheden, maar ook om bezoekers meer informatie te geven over het onderzoek.

Info Kasteelruïne

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heb je een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Kerstmarkt Valkenburg 2021

Ruïne speurtocht

Roofvogelshow

Themarondleiding Oorlogsgeheimen

Vorige
Volgende

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!