Kasteelruine Fluweelengrot Valkenburg logo

Themarondleiding Oorlogsgeheimen

In het kader van 75 jaar bevrijding Valkenburg aan de Geul is de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot opgezet.
Een van de oudste gangenstelsels van Zuid-Limburg: De Fluweelengrot

Schuilplaats

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. In de Fluweelengrot verbleven gedurende die dagen circa 600 Valkenburgers.

Veldhospitaal

De Fluweelengrot heeft gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot.
De toenmalige gids Wiel van Acker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken aan een gesneuvelde soldaat gemaakt.

In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema.

Rondleidingen en entree

Op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding verzorgd om 13:30 uur.

De prijs voor volwassenen (vanaf 12 jaar) is € 9,50, voor kinderen (4 t/m 11 jaar) € 7,50 en museumkaarthouders mogen gratis deelnemen.

Neem contact op met onze receptie voor de mogelijkheden en tarieven voor groepen op reservering.

Voormalig gids Wiel Odekerken zat tijdens de Tweede Wereldoorlog zes dagen en zes nachten met zijn familie ondergedoken in de Fluweelengrot. In onderstaand filmpje vertelt hij over de oorlog en wat hij heeft gezien en meegemaakt in deze tijd.

Schuilen tijdens WO II

Kerstmarkt Valkenburg 2021

Ruïne speurtocht

Roofvogelshow

Nationale Archeologiedagen

Vorige
Volgende

De vluchtgangen van de Fluweelengrot leiden naar de Kasteelruïne. Ga hier terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen. Wandel door de ridderzaal, de wapenkamer en de kapel van Nederlands enige hoogteburcht.

De Fluweelengrot, één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg. Ervaar zelf de verhalen over de blokbrekers, de schuilplekken, schilderingen en sculpturen.

Even bijkomen van de spannende grottentocht of de klim naar de Kasteelruïne? Geniet in ons mooie restaurant van een heerlijk hapje en drankje én van het prachtige uitzicht over Valkenburg en de hoogteburcht.

Daalhemerweg 27 | 6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Gratis toegang met de museumkaart!

Download onze AR-app voor de
volledige beleving van het kasteel!