Ruim 400 musea zetten hun unieke collecties volop in de schijnwerpers. Ontdek – juist nu – samen #OnsEchteGoud tijdens de Nationale Museumweek 2020. Van maandag 20 tot en met zondag 26 april, geheel digitaal!

Vrijheid

Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding. En vrijheid is ook het thema tijdens de Nationale Museumweek. Alles staat of valt met onze vrijheid en dat merken we nu allemaal. We moeten thuisblijven en afstand houden. Meer dan ooit beseffen we dat onze vrijheid goud waard is!

Bevrijding Valkenburg

De grot en ruïne hebben beiden een grot rol gespeeld bij de bevrijding van Valkenburg.

Bij de bevrijding van Valkenburg deed de ruïne van het oude kasteel, na bijna 300 jaar, opnieuw dienst en bleek haar vroegere doel, als Strategische Hoogteburcht, wederom nut te hebben.

Na de bevrijding van Valkenburg trekt het Amerikaanse leger verder richting Berlijn. De soldaten die enkele dagen vrij hadden van het front verbleven onder andere in Valkenburg. Tijdens hun vrije uren bezochten zij de Fluweelengrot. De toenmalige gids Willy van Akker heeft in de grot enkele silhouetten gemaakt van deze soldaten.

#OnsEchteGoud

De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn helaas gesloten voor bezoekers, maar ontdek tijdens de Museumweek meer van de grot en ruïne online.
Houd onze Facebookpagina goed in de gaten voor meer informatie over onze pronkstukken en een win-actie!

 

Meer Activiteiten

Het bezoek